Nissan 400Z dikesan meluncur atas jalan raya buat kali pertama!

oleh Mohamad Hanif|
Gambaran jelas generasi ketujuh kereta sports pacuan roda belakang Nissan Z telah pun diperlihatkan dengan jelas menerusi pengenalan model Nissan Z Proto pada tahun yang lalu.

Umum juga mengetahui bahawa rekaan sebenar versi produksi Nissan Z (atau Nissan 400Z berdasarkan sesetengah sumber) tidak lari jauh daripada versi konsep menerusi gambar bocor yang diperoleh pada penghujung bulan tiga yang lalu.

Namun, ini merupakan kali pertama kelibat jentera sports FR Nissan itu dikesan meluncur atas jalan raya berdasarkan video yang diterbitkan oleh saluran Youtube Drive 615, di mana ia sedang dipandu untuk menyertai acara Nashville Cars and Coffee baru-baru ini, diiringi dengan dua buah Nissan Frontier.

 


Sukar untuk kita mendengar dengan teliti runut bunyi yang dihasilkan oleh Nissan 400Z ini, namun difahamkan versi produksi Nissan Z ini bakal didatangkan dengan enjin V6 turbo berkembar yang mampu menghamburkan kuasa setinggi 400 hp dan 474 Nm.

Bukan itu sahaja, nama rasmi jentera FR Nissan ini juga tidak akan menggunapakai '400Z', sebaliknya Nissan diberitakan akan menggunakan nama Nissan Z sahaja di peringkat global, manakala nama 'Fairlady Z' akan digunakan di pasaran Jepun.

Pelancaran rasmi Nissan Z ini dijadualkan berlangsung lewat tahun ini sebelum menyerang pasaran utama pada musim bunga tahun hadapan.

Berita Berkenaan

Berita Global
Video berdurasi tiga saat itu memaparkan sebuah Nissan Z misteri memotong Honda S2000 dengan…
Berita Global
Kelibat model ujian yang penuh dengan pelekat samaran itu dikesan di China dan ia dilihat…
Berita Domestik
Terbaharu, pembaca Careta Iz'aan Zharif telah menemukan kelibat model ujian yang dipercayai Proton…