Polis lepas lima das tembakan amaran ke arah Proton Perdana bawa PATI

oleh Penyumbang Rencana|
Polis terpaksa melepaskan lima das tembakan amaran setelah sebuah kereta yang dinaiki enam individu memecut laju ketika berhenti untuk satu pemeriksaan polis dalam sekatan jalan raya di Sungai Lebey, Gerik, Perak, awal pagi Isnin.

Ketua Polis Daerah Baling, Shamsudin Mamat berkata, kejadian berlaku ketika anggota Unit Kereta Peronda (MPV) dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Gerik menerima maklumat dari anggota bertugas di lokasi kejadian memaklumkan sebuah kereta jenis Proton Perdana dalam keadaan mencurigakan dan memecut laju ketika melalui sekatan polis.
AION MREC Banner Campaign May 2024

Beliau berkata, berikutan itu anggota peronda MPV Gerik kemudian melancarkan "Op Kesan" di kawasan sekitar lokasi terbabit sebelum berjaya mengesan kenderaan itu di sebuah stesen minyak di Kuala Rui, Gerik.

"Sewaktu hendak melakukan pemeriksaan, pemandu kereta itu terus memecut laju sehingga berlaku kejar mengejar lebih 70 kilometer sebelum memasuki daerah Baling.

"Berikutan itu, anggota polis terbabit meminta bantuan peronda MPV Baling.

"Kenderaan yang dipandu suspek dalam keadaan berbahaya dan boleh mengancam nyawa pengguna jalan raya dari arah bertentangan," katanya ketika dihubungi Astro AWANI pada Isnin.

Shamsudin berkata, bagi mengelakkan kereta suspek melanggar kenderaan lain, anggota polis MPV Gerik memberi amaran melalui alat pembesar suara kenderaan sebanyak tiga kali.

Beliau berkata, bagaimanapun pemandu kereta terbabit enggan menghentkan kenderaan itu menyebabkan anggota peronda terpaksa melepaskan tembakan amaran ke arah tayar kereta suspek.

"Lima das tembakan dilepaskan yang mana dua daripadanya terkena bahagian bonet kereta manakala tiga lagi tersasar.

"Namun kenderaan suspek masih memecut laju sehingga terbabas di atas Jambatan Kuala Pegang, dekat sini," katanya.

Shamsudin berkata, sebaik kejadian dua daripada suspek yang dipercayai pemandu dan penumpang hadapan kereta berkenaan berjaya melarikan diri di bawah jambatan sebelum menghilangkan diri.

Beliau berkata, hasil pemeriksaan dalam kenderaan polis menemui seorang lelaki dan tiga wanita warga asing berusia antara 23 hingga 39 tahun.

"Pemeriksaan lanjut mendapati, kesemua mereka tidak mempunyai dokumen lengkap dan dokumen perjalanan yang sah.

"Kesemua tangkapan serta kereta terbabit dirampas dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Baling untuk siasatan lanjut.

"Tiada kecederaan atau kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian ini." katanya.

Menurutnya lagi, kes disiasat mengikut Seksyen 39 Akta Senjata 1960 dan Seksyen 26A Atipsom serta Seksyen 6(1) 1959/63 yang disiasat oleh IPD Gerik.

Bagaimanapun, seorang daripada suspek iaitu warga tempatan berusia 30-an yang melarikan diri berjaya ditahan pada jam 3 petang Isnin.

Katanya, pihaknya turut menyiasat tembakan yang dilepaskan anggota polis terbabit sama ada mengikut prosedur yang ditetapkan sewaktu kejadian.

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  Sinar Harian melaporkan bahawa beberapa PATI yang ditahan  di pasar berkenaan mengaku telah…
Berita Domestik
  Lelaki tersebut  telah ditahan polis di kilometer 9.7 Lebuhraya Utara Selatan berhampiran lampu…
Berita Domestik
  "Anggota polis mengarahkan pemandu kenderaan itu berhenti, namun ia terus memecut laju lalu…