Program Advanced Modern Apprenticeship Mercedes-Benz Malaysia kini dibuka untuk permohonan tahun 2023

oleh Danial Yasin Suhaimi|
Kembali untuk tahun 2023, program Advanced Modern Apprenticeship menawarkan platform untuk golongan muda Malaysia yang bercita-cita memulakan kerjaya sebagai juruteknik bersama salah satu syarikat paling berprestij dunia.

Sejak tahun 1984, akademi latihan Mercedes-Benz Malaysia telah melahirkan lebih 900 perantis yang kini berkhidmat dalam pelbagai jawatan merentasi pengkhususan berbeza.

Program tersebut telah menerima purata 500 pemohon setiap tahun sejak tahun 2017.

Kursus perantisan tiga tahun itu merangkumi kurikulum komprehensif sejajar dengan sukatan pelajaran dan garis panduan latihan yang diluluskan secara global ditubuhkan oleh Mercedes-Benz Global Training.

Ia menggabungkan elemen kecekapan Mercedes-Benz untuk memastikan  pembangunan pelatih dengan jenama berterusan.

Program itu termasuk Kelulusan Antarabangsa sehingga Tahap 3, diakui oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran di bawah Kementerian Sumber Kemanusiaan.

Sebagai sebahagian daripada strategi global dan tumpuan Mercedes-Benz pada EV, jenama itu telah memperkenalkan profil baharu untuk Pakar Kenderaan Elektrik, yang dikenali sebagai Qualified High-Voltage Technician (QHV).

 

2

 

Pengenalan QHV sebagai modul tambahan bagi melatih dan menyediakan bakat untuk masa depan landskap mobiliti esok.

Setelah tamat program tersebut, peserta akan memiliki kelayakan SKM Tahap 3, C&G VRQ Tahap 3, Juruteknik Penyelenggaraan Berkelayakan (QMT), Juruteknik Sistem Berkelayakan (QST) / Juruteknik Bodywork Berkelayakan (QBT) / Berkelayakan Juruteknik Voltan-Tinggi (QHV), bergantung pada pengkhususan yang dipilih.

Peserta juga akan dilengkapi dengan set kemahiran yang pelbagai, termasuk kemahiran persembahan, analisis kritikal, membuat keputusan, dan pemikiran sistematik sebagai juruteknik automotif yang pakar dalam sistem dan teknologi voltan tinggi.

Tentu sekali yang paling penting, peserta akan dijamin dengan pekerjaan selepas program selesai, dengan gaji minimum pada tahun pertama dan peluang pertumbuhan tambahan selepas itu.

Keseluruhan kursus akan dijalankan di akademi latihan Mercedes-Benz Malaysia tercanggih yang terletak di Bandar Kinrara, Puchong.

Individu yang berminat dengan sekurang-kurangnya 3 kredit dalam SPM atau kelayakan yang setaraf, termasuk lulus dalam bahasa Inggeris, boleh memohon untuk program sehingga 31 Julai 2023.

Anda juga boleh layari laman web Mercedes-Benz Malaysia untuk maklumat lanjut.

 

Berita Berkenaan

Model Terbaharu
Empat varian EQE baharu tersebut adalah;   SEDAN Mercedes-Benz EQE 350+ Electric Art Line…
Informasi
Kita sebagai rakyat Malaysia seharusnya rasa bertuah kerana Mercedes-Benz Malaysia tidak lokek…
Model Terbaharu
Tidak seperti penawaran C 200 dan C 300 sedia ada, C 350 e secara asasnya merupakan sebuah sedan…