"Sindiket lesen terbang' - JPJ kesal tohmahan akaun Twitter Edisi Khas

oleh SALINA JALIL|
gambar hiasan
Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kesal dengan tohmahan dan memandang serius kenyataan dimuat naik pemilik akaun Twitter, Edisi Khas yang mendakwa terdapat pegawai JPJ terbabit dalam 'sindiket lesen terbang'.


Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Zailani Hashim berkata, tohmahan itu secara langsung mencalarkan imej dan reputasi jabatan berkenaan.
PERODUA MREC Banner Campaign February 2024
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 01

 

Menurutnya, tindakan susulan dari segi siasatan akan dijalankan dengan kerjasama pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) serta Cyber Security dalam mengesan pemilik akaun di media sosial yang menjalankan operasi sindiket penipuan (scam) ini bagi membendung jenayah siber ini daripada terus berleluasa.

 

"Sementara itu, pelbagai pendekatan juga dilaksanakan oleh pihak JPJ dalam mengekang pembabitan warga kerja JPJ daripada terbabit dengan aktiviti yang tidak berintegriti ini.

"Antara inisiatif itu adalah pembangunan sistem yang mewajibkan pengesahan ID (pengenalan diri) penyelia atau pegawai kanan sebelum sebarang transaksi pengeluaran Lesen Memandu (LMM) dilaksanakan serta pemantauan dan pengauditan urus niaga melalui garis panduan yang ditetapkan," katanya dalam satu kenyataan pada hari Jumaat.

 

Zailani berkata, JPJ juga ingin menegaskan bahawa pihaknya sesekali tidak akan berkompromi dengan sebarang bentuk salah laku yang membabitkan warga kerja JPJ yang membabitkan integriti, salah guna kuasa dan rasuah khususnya dalam aktiviti lesen terbang seperti yang didakwa oleh pemilik akaun Twitter berkenaan.

 

"JPJ menasihatkan orang ramai supaya tidak mudah terpengaruh dengan sebarang bentuk tawaran seumpama ini (lesen terbang) yang secara jelas tidak mengikut prosedur dan peraturan serta undang-undang seperti yang digariskan oleh pihak JPJ," katanya.

 

 

 

Harian Metro

Berita Berkenaan

Informasi
“Kalau bawa kenderaan ke Thailand, polis sana mintak fizikal kad, kalau tiada boleh kena saman. “…
Berita Global
General Motors merupakan pengeluar pertama yang membuat langkah tersebut, diikuti Volkswagen dan…
Berita Global
Beberapa syarikat automotif yang berada di Twitter telah bertindak balas terhadap perubahan…