Batal permit sekolah memandu bukan polisi Kementerian - Menteri Pengangkutan

oleh Mohamad Hanif|
sumber: Metro Driving
Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) menegaskan tindakan untuk membatalkan permit institut memandu (IM) dan menarik balik sijil tenaga pengajar yang mempunyai rekod kemalangan jalan raya adalah bukan polisi kementerian itu.

Menterinya, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, langkah itu bukan merupakan satu ketetapan dasar oleh MOT pada masa ini.

"Tindakan hanyalah merupakan satu pandangan peribadi Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Zailani Hashim," katanya.

Menurutnya, sebarang hala tuju dasar atau apa jua cadangan tambah baik akan dikaji secara holistik dan saintifik terlebih dahulu oleh kementerian dengan mengambil kira pelbagai aspek berkaitan termasuk keberkesanan, kebolehlaksanaan dan keupayaan untuk mencapai objektif yang ditetapkan.

"MOT tidak mahu menuding jari secara melulu terhadap pihak tertentu dan seterusnya persalahkannya semata-mata berdasarkan andaian atau hipotesis yang tidak berasas," katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Beliau berkata, kajian terperinci melibatkan sesi libat urus bersama semua pihak berkepentingan bagi mendapatkan pandangan serta cadangan penambahbaikan.

"Dalam masa sama, MOT bersama agensi-agensi di bawahnya akan meneruskan aktiviti advokasi dan penguatkuasaan sedia ada bagi memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai pematuhan kepada peraturan jalan raya serta aspek keselamatan jalan raya di seluruh negara.

"Kementerian serius dan komited dalam memastikan jalan raya kekal selamat digunakan oleh semua pihak," katanya.

Sumber: Sinar Harian

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  Katanya, antara tindakan boleh diambil ialah membatalkan permit institut memandu terbabit dan…
Berita Domestik
Ketua Pengarah JPJ, Datuk Zailani Hashim, berkata sistem e-Testing ini bertujuan meningkat…
Berita Domestik
  “Pelbagai barangan musnah sepenuhnya termasuk peralatan pejabat, buku Kurikulum Pendidikan…